Connect with us

KVKK’dan Kapanma Önerisi: Şifrelerinizi Güncelleyin

İnternet Haberleri

blank

Yayınlama

-

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Covid-19 tedbirleri kapsamındaki tam kapanma döneminde ilginin artacağı internet ve sosyal medya kullanımında dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Covid-19 nedeniyle uygulanan tam kapanma döneminde internet ve sosyal medya kullanımında artış yaşanması bekleniyor. Bu durum, kişisel verilerin korunması konusunda daha dikkatli olunması gerektiği anlamına geliyor.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, sosyal medya ve internet kullanırken, çevrim içi alışveriş yaparken kişisel verilerin korunması için yapılması gerekenleri derledi.

Kurum, vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu:

Uzun süredir değiştirmediğiniz parolaları güncelleyin.

Güçlü parola, güçlü koruma demektir. Rakam, sembol, büyük ve küçük harf içeren ve en az 8 karakterden oluşan güçlü parolalar belirleyin.

Parola ve şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın ve güvenli bir şekilde muhafaza edin.

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Çevrim içi alışverişlerde sitenin 3D Güvenli Ödeme yöntemine ve SSL Sertifikasına sahip olup olmadığını göz önünde bulundurun.

Sitenin iletişim bilgilerini kontrol edin.

Kişisel verilerinizin işlenmesine ilişkin aydınlatma metnini okuyun.

Ödeme esnasında fiziksel kart bilgileri yerine sanal kart bilgilerini kullanmayı tercih edin.

Mümkünse işlemlerinizi kendi cihazlarınız üzerinden gerçekleştirin.

Sahte kampanyalar aracılığıyla kişisel veri talep eden uygulamaları ciddiye almayın.

OLTALAMA SALDIRILARINA KARŞI ÖNERİLER

Web sitesinin bağlantı adresinin doğruluğundan emin olun.

Sahte bağlantılara karşı dikkatli olun. Bir linke tıklamadan önce o linkin kaynağını sorgulayarak kontrol edin.

Çevrim içi davetlerin orijinal kaynağından gelip gelmediğini teyit edin.

İnternet üzerinden işlemlerinizi yaparken acele etmeyin.

SOSYAL MEDYA KULLANIMI

Sosyal medyada hangi bilgilerinizi kimlerle paylaşacağınızı belirleyin.

Açık adres, telefon numarası, e-posta adresi ve doğum tarihi gibi bilgilerinizi herkese açık bir şekilde paylaşmayın.

İki faktörlü kimlik doğrulama özelliğini aktif hale getirin. Bu özellik, kötü niyetli kişiler parolanızı ele geçirmiş olsa dahi bu kişilerin hesabınızı ele geçirmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Hukuka aykırılık teşkil edebilecek nitelikteki paylaşımlardan uzak durun.

ELEKTRONİK POSTA GÜVENLİĞİ

Elektronik posta güvenliği, internet üzerindeki çeşitli hesap ve üyeliklerinizin güvenliği açısından da önemli. Dolayısıyla gerekli olan teknik önlemleri almaya özen gösterin.

Kaynağını bilmediğiniz ve güvenliğinden emin olmadığınız e-postaları açmayın.

Bireysel e-posta adresinizi kurumsal, kurumsal e-posta adresinizi ise bireysel amaçlarla kullanmayın.

Erişim kaybı ihtimaline karşı hesap kurtarma seçeneklerini belirleyin.

Kişisel veri güvenliğiniz açısından şüpheli olduğunu düşündüğünüz bir e-posta aldığınızda kimlik avı veya spam bildiriminde bulunun.

ZARARLI UYGULAMALARA YÖNELİK TAVSİYELER

Kaynağı bilinmeyen ve zararlı olduğu bilinen uygulamalardan uzak durun.

Yüksek uygulama puanları ve olumlu yorumlar, bir uygulamanın her zaman güvenilir olduğu anlamına gelmez. Diğer güvenlik kriterlerini de göz önünde bulundurun.

Bir uygulamayı indirmeden önce o uygulamanın hangi kişisel verilerinize erişim izni istediğini okuyun, gizlilik politikasını inceleyin.

İndirme esnasında sahte uygulamalara dikkat edin. Uygulama geliştiricisi ve uygulama adının doğruluğundan emin olun.

ÇOCUKLARIN DA KİŞİSEL VERİLERİ ÖNEMLİ

Çocuklarınızı, mahremiyetlerine saygı duyacak bir şekilde olmak kaydıyla dijital dünyada yalnız bırakmayın.

Çocuklarınıza, kişisel verileri ve önemini anlatın. Kişisel verilerin korunması konusunu günlük sohbetinizin bir parçası haline getirin.

Teknoloji ve oyun bağımlılığına karşı çocuklarınızın interneti dikkatli, bilinçli ve ölçülü kullanmasını sağlayın.

BİLGİ KİRLİLİĞİ KİŞİSEL VERİ İSTİSMARINA YOL AÇABİLİR

Bilgi kirliliği, çeşitli risklerin yanı sıra kişisel veri istismarı riskini de beraberinde getirebilir. Dolayısıyla çevrim içi ortamlarda karşılaştığınız bilgileri teyit edin.

Sahte ve kaynağı bilinmeyen, dolandırıcılık amaçlı duyurulara itibar etmeyin. Resmi kurum ve kuruluşların açıklamalarını dikkate alın.

Günlük yaşamda kişisel verilerin korunmasıyla ilgili alınabilecek temel tedbirleri anlatan farkındalık videoları, Kişisel Verileri Koruma Kurumunun resmi internet adresi “www.kvkk.gov.tr” üzerinden izlenebilir.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve uygulanmasıyla ilgili hizmet veren Alo 198 Bilgi Danışma Merkezi aranabilir, kişisel verilerin korunması konusunda bilgi ve destek alınabilir.

Senin reaksiyonun hangisi?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Blog

blank
Blog & Makaleler17 saat

Son Veri Güvenliği İhlalleri: Büyük Şirketlerin Karşılaştığı Zorluklar

Siber Saldırılar ve Veri Güvenliği Riskleriyle Mücadelede Şirketlerin Önündeki Engeller Giderek artan ve son dönemlerde yaşanan veri güvenliği ihlalleri, büyük...

blank
Blog & Makaleler2 gün

Yapay Zeka Eğitimi: Veri Setleri ve Öğrenme Süreci

Yapay Zeka Eğitimi: Veri Setleri ve Öğrenme Süreci Yapay zeka (YZ) teknolojileri, günümüzde birçok alanda kullanılmakta ve hızla gelişmektedir. Bu...

blank
Blog & Makaleler2 gün

Sanal Asistanlar ve Dil Modelleri: Farklılıklar ve Ortak Yönler

Sanal Asistanlar ve Dil Modelleri: Farklılıklar ve Ortak Yönler Günümüzde teknoloji hızla gelişiyor ve sanal asistanlar ile dil modelleri gibi...

blank
Blog & Makaleler2 gün

Yapay Zeka: Geleceğe Yolculuk

Yapay Zeka: Geleceğe Yolculuk Yapay zeka (YZ), son yılların en hızlı gelişen ve etkili teknolojilerinden biri olarak ön plana çıkıyor....

blank
Blog & Makaleler2 gün

Jeff Bezos, Amazon Hisse Senetlerindeki Satışlarını Üçüncü Kez Artırarak 2 Milyar Doların Üzerine Çıkardı

Jeff Bezos, Amazon Hisse Senetlerindeki Satışlarını Üçüncü Kez Artırarak 2 Milyar Doların Üzerine Çıkardı Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, son günlerde...

blank
Blog & Makaleler2 gün

Yapay Zeka Tehlikesine Karşı Birlik: Microsoft, Google ve Amazon’dan Ortak Hamle

Microsoft, Google, Amazon ve diğer teknoloji ortakları, yapay zeka ile üretilen yanıltıcı bilgilerle mücadele etmek için anlaşma imzaladı. Bu anlaşma,...

blank
Blog & Makaleler5 gün

Gelecekte Uzay Çöpleri: Sorunlar ve Çözümler

Gelecekte Uzay Çöpleri: Sorunlar ve Çözümler Uzay, insanlığın keşif ve ilerleme için sonsuz olanaklar sunan bir alandır. Ancak, bu keşiflerin...

Galeri

blank
Teknoloji Galerileri1 ay

Bakan Uraloğlu: 3. Çeyrek Raporu Sonuçlarını Açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2023 yılı 3’üncü çeyreği rakamlarını açıkladı. Bakan Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından...

blank
Blog & Makaleler2 ay

Evrenin İlk Elementi: Big Bang’den Başlangıç Noktasına Yolculuk

Evrenin İlk Elementi: Big Bang’den Başlangıç Noktasına Yolculuk Evren, 13,8 milyar yıl önce, son derece yoğun ve sıcak bir durumdan...

blank
Bilişim Haberleri2 ay

SİNEMADA YAPAY ZEKA

Sinemada yapay zeka, birçok farklı şekilde kullanılabilir ve hikaye anlatımına, karakter gelişimine, görsel efektlere ve genel film yapımına önemli katkılarda...

blank
Blog & Makaleler3 ay

Möbius Şeridi: Geometrinin Harikası

Möbius Şeridi: Geometrinin Harikası Matematik ve geometri, doğanın düzenini anlama ve modelleme konusunda insanlığın en güçlü araçlarından biridir. Bu disiplinler,...

blank
Teknoloji Galerileri6 ay

Saatte 100 Km Hız Yapan Airscooter!

Yumurta şeklindeki kişisel uçan araba ‘Airscooter’ gökyüzünde saatte 100 km hızla uçabiliyor.   Yumurta Şeklindeki Uçan Araba: Airscooter Jetpack üzerinde...

blank
Teknoloji Galerileri10 ay

Uzun Pozlama Nedir ve Nasıl Uygulanır

Uzun pozlama, yetersiz ışık olan ortamda, nesnenin ya da konunun oluşturduğu hareket hissini fotoğrafta dondurmaktır. Diyafram, enstantane ve ISO ayarı...

blank
Eğitim Haberleri11 ay

Diyafram nedir?

   Maksimum ve minimum diyafram sorunu, öncelikle diyaframın ne anlama geldiğini anlamakla başlar! Diyafram, kameranızın merceğinin bir parçasıdır. Spesifik olarak, boyutu değiştiren, içinden...

Etiket Bulutu

Kategoriler

Trending